Wie was Kobus Kuch?

De naam Kobus Kuch stamt uit de periode van de 2e Wereldoorlog. Tijdens de mobilisatie voor de oorlog werd een aantal cabaretiers benaderd om de wachtende soldaten te entertainen.

De figuur Kobus Kuch ontstond in de brein van Louis Noiret tijdens in 1938. Zijn liedjes doorspekte hij met wat aardige mopjes en vooral, hij zette de jongens aan het zingen. Hierdoor werden, althans voor een moment, de zorgen even vergeten. Je kan met recht zeggen dat Kobus Kuch een nationale figuur werd.

Mobilisatieliedjes

Kobus Kuch was een wat sullige soldaat uit Burgerbrug (rijmt op Kuch), die er prat op ging paraat te staan voor het vaderland. In 1939 schreef Noiret het lied “Kobus Kuch”, wat erg populair was in die tijd. Naar aanleiding van dit lied werden verschillende ansichten gedrukt, die de soldaten aan het front naar huis konden versturen. Deze ansichtkaarten, liedjes en andere afbeeldingen van Kobus Kuch hangen her en der verspreid in ons café.

Leuk weetje: Eén van zo een originele kaart is afgebeeld op onze terrastafels!

Waarom Café Kobus Kuch, Café Kobus Kuch heet.

Kobus Kuch is lang een kroegje geweest waar handelaren van de beestenmarkt hun verkoop bezegelden en dat al dan niet bevestigden met een kopje koffie, of nog liever, een borreltje. Toen het afgelopen was met de beestenmarkt heette het plein nog steeds Beestenmarkt en het kroegje werd een ijssalon.

Tot het in 1988 weer terug kwam in zijn huidige functie: café. Joost, samen met zijn vrouw toen eigenaar van het café, werd ook wel liefkozend door zijn moeder Kobus genoemd. Later veranderde deze bijnaam naar Kobus Kuch. Dus toen deze ‘Kobus’ de deuren van zijn café opende was de naam Café Kobus Kuch geboren. In 1992 is de oude sigarenzaak in het pandje op de Burgwal bij het café getrokken, door de toenmalige uitbater Jeroen Verwaal. De sigarenzaak heette ‘De Eenhoorn’, maar iedereen noemde het gewoon ‘Koot’! De Eenhoorn is nu nog terug te vinden in het glas in lood boven de oorspronkelijke ingang en het originele uithangbord hangt nog steeds aan de muur.

 

Kokkie, wat eten we vandaag?

Muziek & tekst: Kobus Kuch / Louis Noiret

painting
kapitein